Angst is een alledaags verschijnsel. Een beetje spanning voor een sportwedstrijd of een optreden voor de klas of in het openbaar is een vorm van angst. Je vraagt je af of het wel goed zal gaan, je bent bang – je hebt angst.
Deze lichte mate van angst zet je op scherp, waardoor je naar je beste vermogen presteert. Na afloop voel je je voldaan of opgelucht. Daar ben je je meestal niet bewust van. We vinden het gewoon.
Op deze manier helpt angst je om een sportwedstrijd of een optreden tot een bevredigend einde te brengen. Dat hoeft niet te betekenen dat het helemaal “goed” gaat. Van de dingen die “fout” gaan kun je leren hoe je het een volgende keer anders kunt doen.
Dat is eigenlijk de functie van fouten maken. Daar hoef je dus geen angst voor te hebben.
Bang worden voor het bang zijn
Wanneer je echter zo bang wordt dat je niet meer gaat spelen of optreden, bevestig je eigenlijk jezelf dat je het toch niet kunt.
Je negeert het gevoel van angst en wilt er niet meer aan denken of over praten. Dan kan de angst een eigen leven gaan leiden en kun je bang worden voor het bang zijn.
Om voor jezelf een bevredigende verklaring te vinden, kun je gaan denken: wat ben ik stom, ik ben een sukkel, het is ook mijn eigen schuld, want ik ………. . En hier kan je alles invullen wat jij vindt dat een verklaring is voor dat het toch niet lukt. En ondertussen houd je de angst en doe je niet wat je graag wilt, wat je leuk vindt en waarvan je eigenlijk wel weet dat je het wel kunt of waar je zelfs goed in bent.
Tijdens therapie ga je onderzoeken hoe je angst precies ontstaan is en hoe je je patroon van ermee om gaan kunt veranderen.
EMDR en hypnotherapie zijn heel geschikte behandelmethodes om je angst aan te pakken.
Welke angsten:
Examenvrees, faalangst, sociaal ongemakkelijk voelen
Claustrofie, fobie voor enge beesten zoals slangen, spinnen, muizen.
Angst om te spreken in het openbaar
Angst voor de tandarts, angst voor prikken bij de dokter
Vliegangst, hoogtevrees