Wat is EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken.
Tegenwoordig spreken we vaker van BS, dat betekent bilaterale stimulatie. In plaats van oogbewegingen worden klikjes gebruikt die afwisselend links en rechts te horen zijn.
Ontstaan van EMDR
EMDR is in 1989 door Francine Shapiro ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals bijvoorbeeld angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast.
Lees meer over de achtergrond van EMDR.
Hoe werkt EMDR
EMDR werd wel de wondertherapie genoemd. Dat is het natuurlijk niet. Als je je angst achter je gelaten hebt, ga je verder met je leven. Waarvoor je eerst bang was, ga je nu onder ogen zien en meemaken. Dit gaat niet vanzelf; iets wat je nog nooit gedaan hebt blijft een beetje spannend.
De snelle werking van EMDR wordt verklaard door de versnelde informatie verwerking van ons brein tijdens de toepassing van EMDR. Door de klikjes wordt ons brein aan het werk gezet om niet-afgemaakte ervaringen te verwerken.
Wanneer EMDR
Bij verwerkingsproblemen na nare gebeurtenissen, zoals verlies van baan, na echtscheiding, slachtoffer van of toeschouwer bij mishandeling, meemaken van een ongeval of ramp, verlies van een partner of andere geliefde.
Angsten en fobieën laten zich heel goed behandelen met EMDR.